İÇİNDEKİLER
- Haberleşme Bağlantı Şeması
- M1 Haberleşme Parametreleri
- NB HMI Haberleşme Ayarları
1. Haberleşme Bağlantıları
Bu dökümanda NB ekran ile M1 sürücünün modbus haberleşmesi yapılacaktır. Haberleşme bağlantısı NB ekranın COM2 portunun 6 (+) ve 8 (-) nolu pinleri M1 sürücünün SP (+) ve SN (-) terminallerine bağlanarak yapılır. Ayrıca , haberleşmede birden fazla inverter var ise en sondaki cihazın SW6 switch’i ON konumuna getirilir.
2. M1 Sürücülere Ait Haberleşme Parametreleri
M1 serisi sürücülerde dahili olarak RS485 seri haberleşme mevcuttur. Haberleşme üzerinden kontrol için parametreler aşağıdaki şekilde ayarlanır. Harekete başlama (RUN) bilgisinin ve frekans bilgisinin Modbus üzerinden alınacağı ayarlandıktan sonra eğer gerekli ise, Modbus haberleşme parametreleri kullanıcının isteğine göre ayarlanabilir. Bu parametrelere girilen değerler NB HMI ile eşleşmelidir.
NOT: y0XX parametrelerine girilen değerleri NB Designer programında COM2 Settings kısmında da birebir aynı olucak sekilde girmelisiniz. Aksi halde haberleşme sağlanamaz.
3. NB HMI’da Haberleşme Ayarları
NB HMI’larda haberleşme ayarlarlarını yapabilmek için ‘NB Designer’ program kullanılır. Bu programı açtıktan sonra açılan sayfanın sol kenarında ‘Project Library Window’ penceresinden oluşturmak istediğimiz konfigürasyonu komponentleri sürükle bırak yöntemi kullanarak oluştururuz. Aşağıda bizim bu uygulamamızın konfigürasyonu adım adım gösterilmiştir.
Bu konfigürasyondaki Modbus RTU uygulamamızdaki sürücüdür ve üzerine çift tıklayarak node numarası girilmelidir.
Konfigürasyon tamamlandıktan sonra ekranın sağ alt kısmında yer alan ‘Project Work Space’ kısmında HMI ın üzerine çift tıklayarak NB ekranda görmek istediğimiz fonksiyonları ekranın solunda yer alan Project Library Window kısmından ekleyebiliriz.
Biz bu uygulamada invertörlere start/stop, yön, rampa süreleri, frekans bilgisi, çıkış frekansı, çıkış akımı ve çıkış voltajı ekledik. Eklediğimiz bu fonksiyonları aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Start/Stop ve Yön için Bit Buton, Rampa süreleri, giriş frekansı, çıkış frekansı, çıkış akımı ve çıkış voltajı için ise Number İnput Property kullandık.
Bileşenleri oluşturduktan sonra her bir bileşene M1 invertörün modbus adresinin decimal karşılığının 1 fazlası girilerek fonksiyon atanır. Örnek verecek olursak;
Invertörün kalkış rampa süresini gireceğimiz bileşene çift tıklıyoruz ve açılan sayfada ‘Address’ kısmına sürücünün kalkış rampa süresinin modbus adresinin (1103hex) decimal karşılığını (4355+1=4356) giriyoruz. Aşağıdaki görselde gösterilmiştir.
Diğer bileşenlerinde modbus adreslerini girip fonksiyon ataması yapıldıktan sonra Tool penceresinden önce Compile, daha sonra ise Download yaparak Hmı’a aktarılır.
KAYNAK
Omron Teknik Destek
Örnek Proje
Son yorumlar